Poate un Raspberry Pi să ruleze Ubuntu?

Mă gândeam să cumpăr un Raspberry Pi și să rulez Ubuntu pe el. M-am uitat în jurul web-ului și multe lucruri spun că este dificil pentru el să lucreze la procesoarele ARM. Cineva a dat seama cum sa obtina un pi din Raspberry pentru a rula Ubuntu?

58

6 răspunsuri

Din pagina Pagina oficială a întrebărilor frecvente la Raspberry Pi:

Ce distribuții Linux vor fi acceptate la lansare?

     

Fedora, Debian și ArchLinux vor fi suportate de la început. Noi speram   pentru a vedea sprijinul altor distribuitori mai târziu. (Din cauza problemelor cu mai noi   versiunile de Ubuntu și procesorul ARM pe care îl folosim, Ubuntu nu poate   se angajează să-i ajute pe Raspberry Pi în acest moment.) Veți putea   descărcați distro imagini de la noi cât mai curând Raspberry Pi este   lansat, și vom mai vinde și cartele SD pre-încărcate în scurt timp   după eliberare.


Source: My answer on Raspberry Pi SE


EDIT

Se pare că, de la lansarea Raspberry Pi 2, Snappy Ubuntu Core poate fi rulat pe RP2.

Datorită unei colaborări foarte reușite între Fundația Raspberry Pi și Canonical, compania din spatele Ubuntu, suntem încântați să anunțăm că Snappy Ubuntu Core este disponibil pentru Raspberry Pi 2, ultimul membru al familiei Raspberry Pi.

     

Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că aceasta este nu o versiune desktop a Ubuntu.

40
adăugat
A se vedea răspunsul de mai jos cu @ 0xF2 pentru detalii utile (care ar merita adăugate la acest răspuns ....)
adăugat autor chandmk, sursa
Snappy Ubuntu este un frate incompatibil cu tradiționalul Ubuntu bazat pe Debian.
adăugat autor Yiannis Lazarides, sursa
Sau vor trece pe o placă care o susține. cubieboard.org
adăugat autor Mateo, sursa
Mulțumiri. Sper că o vor face să funcționeze în curând pentru Zmeura. Știu că o mulțime de oameni ar fi în favoarea asta.
adăugat autor Joel, sursa
@ Jordan Raspberry Pi 2 a fost lansat. Ar trebui să rulez Ubuntu Core
adăugat autor hvd, sursa
Deocamdată, "Ubuntu MATE și Ubuntu Snappy Core rulează și pe Pi 2 și 3 numai". sursă
adăugat autor Mostafa Ahangarha, sursa

În prezent nu - Canonical suportă arhitectura ARMv7 a procesorului ARM și Pi are un chip ARMv6.

17
adăugat
Aceasta este acum o referință mai bună wiki.ubuntu.com/ARM/RaspberryPi
adăugat autor Priyank Bolia, sursa
Actualizați acest răspuns. Lucrurile s-au schimbat :)
adăugat autor Android Dev, sursa

Unele complicații cu ARM sunt o problemă comună pentru toate distribuțiile, ele nu sunt întotdeauna specifice Ubuntu. Acestea decurg din faptul că ARM are o serie de arhitecturi diferite, oferind limitat la nici o compatibilitate între ele.

Distribuțiile principale de ARM Linux sunt următoarele (excluzând Gentoo care, prin definiție, este compilată la țintă exactă) și menționez arhitectura țintă corespunzătoare:

Ubuntu: ARMv7 and up, thumb 2 (32 bit)
Debian: ARMv4t and up (armel) ARMv7 and up (armhf)
Fedora: ARMv5tel (arm) ARMv7hl (armhf)
Arch Linux: ARMv5te or higher

La întrebarea dvs. specifică, Raspberry PI rulează un procesor Broadcom BCM2835 (ARM1176JZF-S). Aceasta este arhitectura armv6k, care nu este compatibilă cu versiunile recente ale Ubuntu, care sunt optimizate pentru performanță în detrimentul compatibilității cu modelele de chipuri mai vechi, cum ar fi acest Broadcom.

Opțiunea evidentă este să rulați arhitectura armelor Debian - veți simți aproape acasă ca și cum ați fi pe Ubuntu.

Revizuirea acestui lucru câțiva ani mai târziu, există acum mai multe modele de R.PI disponibile pe piață:

Raspberry PI A, B, A +, B +, Zero si Zero W: Acestea nu sunt compatibile cu Ubuntu ARM, deoarece folosesc procesorul BCM2835 Broadcom (ARM v6k).

Raspberry PI 2, modelul B: acesta ruleaza un procesor BCM2836 Broadcom. Aceasta este arhitectura ARMv7, un Cortex A7 fiind exact. Această placă (și probabil toate plăcile ulterioare "seria 2" R.PI) va rula Ubuntu foarte bine.

Raspberry PI 3, model B, B +: acestea ruleaza pe un procesor BCM2837 Broadcom. Aceasta este arhitectura ARMv8, un chip Cortex-A53 pe 64 de biți fiind exact. Aceste placi sunt în prezent cea mai bună opțiune pentru a rula Ubuntu pe Raspberry PI .

Canonical a lansat Ubuntu Core (aka "Snappy") pentru R.PI 2, dar poartă nota că aceasta este o distribuție de servere fără mediul desktop. În plus, imaginile server standard Ubuntu 14.04 și 16.04 care pot fi extinse pentru a include un mediu desktop sunt disponibile pentru R.PI 2 și R.PI 3. Ubuntu MATE este acum disponibil și pentru Raspberry PI.

Toate imaginile actuale de Raspberry PI sunt legate de această pagină pe wiki-ul Ubuntu.

13
adăugat
Mă aștept ca 9.04 să funcționeze bine, dar nu sunt sigur de ce nu ați folosi doar un Debian curent.
adăugat autor 0xF2, sursa
Este mai ușor să mergeți la Sparkfun sau Adafruit și să achiziționați un dongle compatibil cu Raspbian, unitatea implicită pentru Raspberry PI (un derivat Debian). Căutați hardware-ul "compatibil Ubuntu" atunci când vă gândiți să utilizați o distro de 5 ani nu se va termina bine.
adăugat autor 0xF2, sursa
Apoi, ce build-uri mai vechi de Ubuntu se execută pe Pi?
adăugat autor Mathias Lykkegaard Lorenzen, sursa
Am nevoie de compatibilitate cu un dongle WiFi specific, despre care știu că funcționează cu Ubuntu. Nu am cumpărat încă dongle-ul și nici Pi-ul, dar vreau doar o configurație completă care să garanteze că funcționează.
adăugat autor Mathias Lykkegaard Lorenzen, sursa

Revizuirea acestui lucru câțiva ani mai târziu, există acum mai multe modele de R.PI disponibile pe piață:

Raspberry PI A, B, A +, B + si Zero: Acestea nu sunt compatibile cu Ubuntu ARM, deoarece folosesc procesorul BCM2835 Broadcom (ARM v6k).

Raspberry PI 2, modelul B: acesta ruleaza un procesor BCM2836 Broadcom. Aceasta este arhitectura ARMv7, un Cortex A7 fiind exact. Această placă (și probabil toate plăcile ulterioare "seria 2" R.PI) va rula Ubuntu foarte bine. La fel vor fi modelele Raspberry PI 3, care sunt construite in jurul aceluiasi procesor.

Canonical a lansat Ubuntu Core (aka "Snappy") pentru R.PI 2, dar poartă nota că aceasta este o distribuție de servere fără mediul desktop. În plus, imaginile standard ale serverelor Ubuntu 14.04 și 16.04 care pot fi extinse pentru a include un mediu desktop sunt disponibile pentru R.PI 2 și R.PI 3.

Toate imaginile actuale de Raspberry PI sunt legate de această pagină pe wiki-ul Ubuntu.

2
adăugat

Pe baza celei mai recente actualizări de pe site-ul oficial Întrebări frecvente :

...
  Raspbian (bazat pe Debian), Arch Linux și Pidora rulează pe   Zmeura Pi 1, 2 și 3. Ubuntu MATE și Ubuntu Snappy Core rulează, de asemenea,   doar pe Pi 2 și 3.
  ...

1
adăugat

Ubuntu Raspberry Pi wiki este cea mai fiabilă și actualizată sursă pentru informații despre instalarea Ubuntu pe Raspberry Pi, dar imaginea Ubuntu pentru Raspberry Pi legata de la Ubuntu Raspberry Pi wiki nu este o versiune oficiala acceptata de Ubuntu. O imagine Ubuntu 14.04 LTS (Trusty Tahr) este disponibila pentru Raspberry Pi 2, care combina distributia lansata de 14.04 cu un kernel si firmware care contine PPA care lucreaza pe Raspberry Pi 2. Instructiunile pentru instalarea acestei imagini sunt in aceeasi pagina web.

Imagini oficiale

armhf

arm64

Imaginile generice arm64 ISO pot fi folosite cu Raspberry Pi 3. Instrucțiunile pentru pornire sunt aici .

Există, de asemenea, un link în partea de jos a paginii wiki pentru a descărca o previzualizare a dezvoltatorului de Snappy Ubuntu Core pentru Raspberry Pi 2 de pe site-ul www.raspberrypi.org. După cum arată wiki-ul: Snappy Ubuntu Core este o nouă versiune a Ubuntu cu actualizări tranzacționale - o imagine minimă a serverului cu aceleași biblioteci ca Ubuntu, dar aplicațiile sunt furnizate printr-un mecanism mai simplu.

La fel ca Ubuntu pentru Raspberry Pi, Ubuntu MATE nu a fost lansat oficial Ubuntu pana cand Ubuntu MATE 15.04 a fost lansat. În prezent există o construcție neoficială a Ubuntu MATE 15.04 pentru Raspberry Pi 2: disponibilă din Ubuntu MATE pentru site-ul Raspberry Pi 2 și Raspberry Pi 3 . Imaginile oficiale Ubuntu Core pentru Raspberry Pi 2 și 3 sunt disponibile aici ( http://cdimage.ubuntu.com/ubuntu-core/xenial/daily-preinstalled/current/ ). Ubuntu MATE 16.04 are bluetooth pe deplin și wifi pe Raspberry Pi 3.

0
adăugat